Den dejlige basilikum

Jeg ELSKER basilikum – for den minder mig om mange fantastiske feriedage i mit højtelskede Italien. Og basilikum er en helt fantastisk krydderurt at have i din vindueskarm, gårdhave eller på din altan.  

Basilikum med personlighed
Basilikum kan være lidt besværlig at have med at gøre, hvis den står på en kold og meget vindblæst plads. Men er der varmt og solrigt, så vil basilikum elske at vokse i din lille have. 
Hvis du er så heldig at have et drivhus, vil basilikummen stortrives deri; hvis du har basilikum sammen med for ekseksempel tomater i drivhuset, kan duften fra den holde skadedyr på afstand af tomaterne.

Det er også en meget god idé at dyrke din basilikum i en krukke, men husk nu at vande den godt – ikke sådan at den står og sopper, men den kræver ofte vand. 
Det kan godt virke som lidt af en ”storsnudet” plante, der gerne vil tage meget af din opmærksomhed, hvis den kan komme til det; men bare rolig, for på trods af dens særlige ”personlighed” er den et utroligt dejligt og nemt bekendtskab.

Basilikum – en meget alsidig krydderurt
Basilikum styrker fordøjelsen, er god for maven og virker beroligende – og så er den kendt for at være en kærlighedsstimulerende krydderurt.
Og som den lækre krydderurt, den er, kan den bruges i alverdens typer af mad, som for eksempel pesto, på pizza, i lækre tomatsalater, på bruschetta og i olier og eddiker med mere.

Tomatsalat med basilikum

Basilikum er ikke en helt lille krydderurt at have stående i din vindueskarm, da den godt kan blive 40 cm høj. Det er étårige planter, der ikke overlever den danske vinter, og som du vil skulle skiftes ud hvert år; det er sandelig ikke som i Sydeuropa, hvor basilikum kan vokse og ligefrem blive til buske, der står i flere år. 

De mange typer basilikum 
Tidligt hvert forår begynder jeg at forspire forskellige planter i min vindueskarm, og der er altid basilikum i forspiringskassen. 
Der er heldigvis mange forskellige typer af basilikum at vælge imellem: Den ”almindelige”, thailandsk, lakrids, kanel, citron og rød, for nu bare at nævne et par stykker, men du kan finde mange andre slags. 

I Arne Dahl bogen ”Europa Blues”, har politimanden Arto Søderstedts kone cirka 20 forskellige slags basilikum i sin lille feriehave i Italien – ja, nogle gange kunne man godt drømme om at bo i et lidt varmere land … :0)

Bare kast dig ud i det og få fat på en basilikumplante – og gør det hellere i dag end i morgen, for du vil elske den, når den først er kommet med hjem. 

Del med dine venner:

Tags: , , , , ,

Trackback from your site.

Maria Erica Jensen

Haveentusiast, med stor forkærlighed for små haver. Jeg bliver meget inspireret af små, lokale haver, når jeg rejser rundt i verden. Og så kan jeg rigtig godt lide genbrug, personlighed og innovative idéer, når jeg lægger haveplaner.
Den lille have

Den lille have

Havebloggen, hvor du kan finde gode tips og idéer til din egen lille have.
“Den lille have” er en haveblog skabt og skrevet af mig, Maria Erica Jensen. Alle billederne, du ser på bloggen, er taget i min egen lille have, hvor også tipsene og idéerne er opstået og afprøvet.

Jeg håber, at jeg kan inspirere dig med mine blogindlæg, og hvis du endnu ikke selv har en lille have, så må du endelig ikke tøve med at kaste dig ud i det, og det uanset om du har en altan, en gårdhave, en kolonihave eller “blot” en lille vindueskarm – havelivet er for alle, selv for dig, der bor i den mindste lejlighed midt i byen.

Del med dine venner: