Byg et insekthotel til din lille have
Det er en både sjov og nyttig idé, at bygge et insekthotel til din lille have. Det slet ikke så svært, som det måske lyder, og insekterne vil elske dig for det.
Livet er hårdt for vores insekter
Mange danske insekter har det svært i disse år. Naturen er igennem mange år blevet reguleret efter menneskets forgodtbefindende, så det er efterhånden blevet rigtig svært at finde egnede spisesteder, ynglesteder og gode steder at overvintre for insekterne. Og herfor er mange af vores insekter ved at være truet på deres eksistens, hvilket kan blive en katastrofe for både naturen og for os mennesker.
Insekter har en enorm betydning for at vores blomster og træer bliver bestøvede. Insekter er også med til at nedbryde visne blade og døde dyr, og så er de ”gode” insekter også med til at holde regulerer bestanden af ”uønskede” insekter i naturen og i vores haver.
Det er jo os mennesker, der sætter ord som ”gode” og ”uønskede” på insekterne, for naturen har jo ikke sat insekter i verden, uden at de hver især har et vigtigt formål. De forskellige insektarter er som sagt med til at regulere hinanden, og for os mennesker vil det jo være en katastrofe, hvis fx edderkopperne ikke var der til at spise de enorme mængder af fluer og lignende, som det er tilfældet, eller hvis der ikke var ret mange mariehøns til at spise bladlus, som de jo gør, foruden deres sikkert mange andre naturlige formål.
DIY – Byg et insekthotel og giv insekterne en hjælpende hånd
Så ved at bygge et insekthotel til din lille have, din altan, gårdhave eller kolonihave, er du med til at hjælpe mange af de danske insekter, der ellers har det rigtig svært. Og jo, selvom du bor inde midt i byen, kan du hjælpe insekterne – der er jo også sommerfugle, mariehøns og hvepse midt i selv det vildeste byliv.
Det er som sagt et meget let og sjovt projekt, som giver mange plusser til din gode samvittighed.
Så find dig en passende størrelse ”ramme” til dit insekthotel. Det kan være en kasse (af træ eller pap eller hvad du nu har, fx vil en Årstiderne-kasse eller en gammel en skoæske være helt perfekt), et rør (pap, plastic, metal etc.), nogle brædder, som du sætter sammen til en firkant, en gammel træsko eller hvad du nu synes, der passer i størrelsen til netop din have; lad være med at bygge et insekthotel, som efterfølgende kommer til at irritere dig, fordi det er for stort eller ikke er pænt nok – det skal jo altid være sjovt at lave have-projekter!
Nu skal du så komme fyld i dit hotel og indrette det til dets kommende beboere. Tænk lidt over, hvilke insekter du er vant til at se, når du er i din have eller på din altan, og lav det så ud fra det.
De bedste materialer, du kan bruge til indretningen af dit insekthotel, finder du i naturen. Men bor du ikke lige ved en skov, en park eller har mulighed for at tage en tur på landet, så kan du også sagtens bruge det, du lige har ved hånden.
Du kan bruge alle mulige ting og sager til at indrette dit insekthotel med, som fx grene, bambuspinde, aviser, reb, visne blade, halm og hø, bølgepap, muslingeskaller, grankogler og meget andet.
Lav et rum til hvert materiale du kommer i insekthotellet, så de forskellige typer af insekter kan få ro fra hinanden til at sove eller forpuppe sig.
Insekter kan godt lide regn og rusk, så du skal ikke lave et regntæt tag eller sådan noget.
7 insekter og deres yndlings indretningsmaterialer
- Mariehøns – Alle elsker mariehøns! – måske på nær bladlus og lignende insekter, som mariehønsene spiser til glæde for dine planter. Giv mariehønsene nogle grankogler, træstykker, halm eller hø eller visne blade i insekthotellet, som de så vil elske at gemme sig i sammen med deres artsfæller.
- Sommerfugle – Sommerfugle spiller en stor rolle i bestøvning af planter, og de er meget nyttige at have på besøg i din have. Hjælp sommerfuglene med at overvintre ved at lave et lille lukket rum til den med blot en sprække i (der har en sådan størrelse, at en sommerfugl med sammenfoldede vinger vil kunne kravle igennem åbningen) til sommerfuglen. Der er hele tre sommerfugle arter i Danmark, der kan overvintre som voksne sommerfugle, og det er Citronsommerfugl, Nældens Takvinge og Dagpåfugleøje.
- Bier – Især vilde bier har brug for din hjælp til at skaffe sig en passende bolig. Bier er meget vigtige i bestøvningen af træer og blomster, så de skal passes godt på. Læg stykker af bambuspinde eller træstykker og grene med mange borede huller i i dit insekthotel. Bierne forer hullerne med en masse, som de laver af bl.a. blade eller mudder – sådan kan de bedst lide deres hjem.
- Guldøje – Jeg elsker de fine grønne insekter, der svirer rundt i sommernatten. Guldøjer spiser blandt andet lus (fx bladlus) og mider fra dine planter, og det er jo rigtig godt! Hjælp guldøjerne ved at komme grankogler, små stykker ubehandlet træ, reb, halm og hø eller lignende i dit insekthotel.
- Hvepse – Hvepse spiser både bladlus og larver, som ellers ville æde alle bladene på dine planter. Læg stykker af bambuspinde eller træstykker med mange borede huller i, ligesom bierne også godt kan lide, i dit insekthotel, således at hvepsene kan kravle ind i åbningerne og bo der.
-
Humlebier – De elskelige brumbasser, der så flittigt bestøver dine blomster og frugttræer. Hvis du har plads til at sætte en terrakotta-urtepotte i dit insekthotel, vil humlebierne være meget glade. De kravler ind igennem den lille runde åbning i urtepottens bund og bor så i urtepottens indre.
Hvis du bor et sted, hvor du har rimelig god plads, på trods af at du har en lille have, så grav en urtepotte ned i jorden og lad humlebierne have et uforstyrret liv deri. -
Edderkopper – Edderkopper er en kæmpe hjælp i din lille have. De spiser mange insekter på en sæson, og foruden dem ville du ikke kunne sidde uforstyrret i sommersolen og spise din marmelademad i fred for fluer og dets lige.
Du behøver faktisk ikke et insekthotel for at hjælpe edderkopper. Læg nogle sten i et uforstyrret hjørne af din gårdhave, altan eller kolonihave og lad edderkopperne leve deres liv deri, de vil elske dig for det. Men har du et insekthotel, vil edderkopperne garanteret også sætte stor pris på at få lov til at bo deri.
Rigtig god fornøjelse med dit insekthotel.
Læs mere om at bygge dit eget insekthotel her: Byg et insekthotel
Tags: Bier, DIY, Haveidé, Insekter, Sommerfugle, Urban Gardening
Trackback from your site.