Den sjove og hyggelige forspiring
Prøv at forspire grøntsager, krydderurter og blomster til din lille have, det er faktisk rigtig nemt og enkelt.
Du kan forspire plantefrø på flere måder, for eksempel i din vindueskarm eller i dit drivhus, hvis du er så heldig at have sådan ét.
Jeg forspirer mine plantefrø i vindueskarmen i et minidrivhus, som jeg købt sidste år, og som var en stor succes.
I 2012 fik jeg først forspiret ca. 15. april – godt nok fik jeg at vide, at det var for sent, og at planterne aldrig ville nå at blive store nok til, at der kunne nå at komme frugt på dem. Men det gjorde der, og det i hobetal, hvorfor jeg godt mener, at du lige netop stadig kan nå det i år.
Er du tvivl om, om dine plantefrø skal forspires, kan du læse det bag på plantefrøsposerne.
Nå, men hvordan forspirer man så?
Det gør du sådan:
Jeg bruger disse komprimerede briketter med næring, der er købt i en planteskole (du kan sikkert også finde dem i dit supermarked).
De flade briketter svulmer meget op, når de kommer i vand – det er SÅ smart!
Du kan også bare bruge små potter (for eksempel de små joghurtbægere – husk at lave hul i bunden) med såjord i, det er også ganske effektivt.
Når briketterne er gennemblødte, kan du sætte dem i din forspiringsbeholder – har du ikke et minidrivhus, kan du også sagtens bruge andre gennemsigtige genstande – her har jeg brugt en æske med låg fra en jordbærtærte.
Så nu 2-5 frø i hver briket – det er smartest at så mere end ét frø i hver, da lige netop det ene frø du har sået, måske ikke vil spire. Når frøene spirer, kan du bare tynde ud i dem.
Vand lige briketterne en ekstra gang, når du har sået færdig; det er meget vigtigt, at briketterne altid er godt fugtige.
Det er en rigtig god idé, at sætte små mærkater med plantenavnene på din forspiringsbeholder, så du kan huske, hvad du har plantet hvor. Sæt mærkaterne på låget af din beholder, for så bliver plantetnavnet ikke tværet ud af duggen inde i beholderen, når du løfter på låget. Der dannes nemlig meget dug inde i beholderen på grund af varmen fra solen i vindueskarmen.
Så er det egentlig bare at sætte låget på dit minidrivhus, eller hvilken slag plantebeholder du nu har, sætte den i vindueskarmen, og vente på at frøene begynder at spire.
Som den systematiske og skema-elskende person jeg er, har jeg selvfølgelig lavet et forspiringsskema, så jeg kan holde styr på mine små planter:
Som du kan se, forspirede jeg mine plantefrø d. 31. marts, der kunne jeg simpelthen ikke vente længere!
Du kan se mere om, hvornår jeg går i gang med at forspirer grøntsagsfrø, her: Datoer til forspiring – samt nogle tips
Kast dig ud i forspiringen – det er sjovt, hyggeligt og nemt.
Tags: DIY, Forspiring, Frugt, Grøntsager, Haveidé, Plantefrø, Urtehave, Vindueskarm
Trackback from your site.
Marts-stemninger i den lille have | Tips og idéer til den lille have
| #
[…] Så er det tid til plantefrø og forspiring – Jeg forspirer plantefrø i min vindueskarm. […]
Den dejlige basilikum | Tips og idéer til den lille have
| #
[…] mange typer basilikum Tidligt hvert forår begynder jeg at forspire forskellige planter i min vindueskarm, og der er altid basilikum i forspiringskassen. Og der er heldigvis mange forskellige typer […]