”DYRK BYEN! Håndbok for urbane bønder” af Helene Gallis og Monica Løvdahl

Jeg har fået bogen, ”DYRK BYEN! Håndbok for urbane bønder”, af det norske Spartacus Forlag til anmeldelse. Derfor er dette et sponsoreret blogindlæg, men alle holdninger og tanker om bogen er mine egne.

“DYRK BYEN!” er havebogen for alle os, der elsker urban gardening og byhaver, og som gerne vil læse om og blive inspireret af andre grønne bymennesker og deres skønne haveprojekter.

Hvad handler bogen om:
Det kan egentlig siges ganske kort: Bogen er skrevet for at inspirere bymennesker og være en værktøjskasse, så vi selv kan skabe grønne omgivelser og få et spændende og dejligt haveliv, selvom vi ikke har tænkt os at flytte på landet.

I bogen følger du en række initiativrige mennesker, som dyrker grøntsager, blomster og frugt i byer i Danmark, Norge og Sverige.
For dem handler det at dyrke haver i byerne selvfølgelig om alle de grønne planter, de kan høste af og nyde i fulde drag, men det handler i lige så høj grad om at være sammen med andre mennesker og om at skabe grønne oaser i bybilledet. Oaser, der forskønner og bidrager til et meget bedre byliv. Derfor er de gået i gang med at lave haver på cykelskurstage, i parker og baggårde, ved en nedlagt jernbane og på toppen af høje bygninger.

Dette kan du bruge bogen til i forhold til din egen lille have:
I ”DYRK BYEN!” kommer du igennem spændende beretninger om, hvordan og hvorfor byhavebagkvinderne og -mændene startede deres haveprojekter. Og du bliver som læser inspireret til selv at lave en byhave, som jo enten kan være din egen lille altanhave eller et større fællesprojekt med dine naboer eller andre haveelskere.

Som bogen fortæller, så er det mest enkle, vi selv kan gøre for at bidrage til en grønnere udvikling i byerne (og som er noget alle kan gøre), at vi sår vores egne frø og høster vores hjemmedyrkede mad.

Igennem bogen er der gode DIY-tips og idéer til, hvordan du kommer i gang med at lave have og lidt om regler, som du skal huske at forholde dig til, især hvis du kaster dig ud i et stort haveprojekt som for eksempel i en baggård eller på et hustag.

Sidst i ”DYRK BYEN!” finder du et meget brugbart afsnit med praktiske råd til for eksempel økologisk dyrkning, gødning og kompost, frø og havebede, høns og bistader og om byhavefællesskaber og -foreninger.

Dette kan jeg godt lide ved bogen:
Jeg kan rigtig godt lide den mangfoldighed, der er i bogen. Menneskemangfoldigheden blandt alle de mennesker – unge som gamle, nytilflyttere og gammelkendte, kvinder, mænd og børn – der sammen har oplevet, hvor fedt det er at dyrke byen.

Havemangfoldigheden med de meget forskellige typer af byhaver og haveprojekter – det er utroligt hvor opfindsomme de mennesker, der har startet dem op, har været. Og det er fantastisk at se, hvad der kan lade sig gøre. Så inspirerende, altså!

Og endelig kan jeg rigtig godt lide, at bogens forfatter, Helene Gallis, og fotografen Monica Løvdahl har været rundt i hele Skandinavien for at besøge byhaver og ikke kun holdt sig til Norge, hvor de kommer fra.
Hvor er det dejligt, at de turde se ud over grænser og i stedet for se på helheden af urban gardening i vores 3 nabolande, hvor klimaet jo er meget ens, og hvor vi derfor kan skabe de samme rammer og dyrke de samme planter alle sammen.

For det er jo det, det hele handler om, nemlig at vi skal lade os inspirere af hinanden og samarbejde om at gøre vore byer grønnere for os alle. Og så handler det om, at vi skal flytte grænser og ikke lade os gå på af sådan noget som et hegn og ”det plejer vi at gøre”-mentaliteten, for vi skal tænke nyt, anderledes og grønnere for at få det bedst mulige byliv – både for vores egen men også for fremtidens skyld.
Og det kan byhavebogen ”DYRK BYEN!” være med til.

Selvom bogen er skrevet på norsk, så er den altså lige til at gå til for alle danskere.

Info: “DYRK BYEN! Håndbok for urbane bønder” af Helene Gallis. Spartacus Forlag, 2015.

Del med dine venner:

Tags: ,

Trackback from your site.

Maria Erica Jensen

Haveentusiast, med stor forkærlighed for små haver. Jeg bliver meget inspireret af små, lokale haver, når jeg rejser rundt i verden. Og så kan jeg rigtig godt lide genbrug, personlighed og innovative idéer, når jeg lægger haveplaner.
Den lille have

Den lille have

Havebloggen, hvor du kan finde gode tips og idéer til din egen lille have.
“Den lille have” er en haveblog skabt og skrevet af mig, Maria Erica Jensen. Alle billederne, du ser på bloggen, er taget i min egen lille have, hvor også tipsene og idéerne er opstået og afprøvet.

Jeg håber, at jeg kan inspirere dig med mine blogindlæg, og hvis du endnu ikke selv har en lille have, så må du endelig ikke tøve med at kaste dig ud i det, og det uanset om du har en altan, en gårdhave, en kolonihave eller “blot” en lille vindueskarm – havelivet er for alle, selv for dig, der bor i den mindste lejlighed midt i byen.

Del med dine venner: