Forspiring af peberfrugt og auberginer

Forspiring af peberfrugt og auberginer

Forspiring af peberfrugt og auberginer skal meget gerne gøres i februar eller marts måned, fordi det er planter, som bruger lang tid på at udvikle sig. Så for at de kan sætte frugt i rimelig tid til sommer, skal de forspires tidligt på året.

Men det gør jo heller ikke spor, for i februar og marts glæder vi os jo som små børn til at komme i gang med at lave havearbejde.
Sådan har jeg faktisk haft det siden engang i januar i år, så det er bare dejligt, at nogle planter skal forspires i de første måneder af det nye år.

Sådan forspirer jeg peberfrugt og auberginer

Jeg bruger (næsten) altid kokostørvebriketter, når jeg forspirer plantefrø. Det gør jeg, fordi de er så utroligt nemme at arbejde med.

Du tager en briket og lægger den i vand, indtil den har suget godt til sig og er blevet cirka tredobbelt størrelse; hvis der er et lille hul på den ene side af briketten, skal du sætte briketten med hullet op ad, når du har fisket den op af vandet.
Derpå tager du et par frø og forsigtigt dem dumper ned i brikettens lille hul.

Jeg sår altid to frø i en briket, for måske går det ene frø til, og så er det godt, at jeg har sået to …
Desuden kan der sagtens vokse to små planter i samme briket, også selvom at andre måske vil påstå noget andet.
Du skal bare huske at være forsigtig med rødderne, når planterne skal prikles over i større urtepotter.

Forspiring af peberfrugt og auberginer i den lille have

Jeg sætter de våde briketter i en forspiringskasse med låg, som skal fungerer som drivhus/udrugningskasse, indtil planterne er blevet store.

Forspiringskassen sætter du i et vindue, hvor der er godt med dagslys og en rar varme (for eksempel dit stuevindue).

Så let er det faktisk at forspire peberfrugt og auberginer (og alle mulige andre grønne sager), og det er bestemt noget, jeg vil foreslå dig at give dig i kast med, nu hvor foråret snart er på vej.

Hvilke plantefrø skal du bruge?

Der er jo et hav af forskellige typer, mærker, størrelser, farver osv. af plantefrø og grøntsager til forspiring, som du kan vælge imellem.
Og jeg vil sige, at det er fuldstændig op til dig selv at vælge.

Det er måske et lidt træls råd for dig at få, hvis du står og håber på at få mit tip til et særligt mærke eller en frøbutik.
Men jeg bruger virkelig alverdens frø fra alverdens steder i verden (jeg køber nemlig plantefrø med hjem fra mine rejser).
Jeg køber økologiske frø, når det er muligt, for jeg foretrækker altid økologi frem for konventionelle produkter; jeg er dog ikke fanatiker!

Hjemmehøstede frø fra peberfrugt

Desuden har jeg i år forsøgt at forspire frø fra peberfrugter, som jeg høstede sidste sommer.
Jeg har tørret dem og opbevaret dem forsvarligt i løbet af efteråret og vinteren. Så nu håber jeg bare, at det har været hele arbejdet værd – men det kan jeg jo se, om det har, når (hvis) de begynder at spirer.

Peberfrugter og auberginers rejse fra frø til planter

Det tager cirka en uges tid, før de forspirede peberfrugt- og auberginefrø begynder at spire, og efter en måned til halvanden er planterne blevet store nok til, at du kan prikle (plante) dem over i en urtepotte.

D. 5. juni er det blevet tid til, at du kan plante dine peberfrugtsplanter ud i din have (eventuelt i et drivhus, men ellers bare på en solrig plads), mens dine auberginer først skal udendørs d. 15. juni.

Peberfrugt plukket i min lille have

Auberginer i min lille byhave

Men det, du nok glæder dig mest til, er, når du kan begynde at plukke dine peberfrugter og auberginer.
De år, hvor jeg har haft peberfrugt og auberginer i min lille have, er jeg ret sikker på, at jeg har forspiret dem for sent, da jeg først har kunne høste af dem i sensommeren.
Og det derfor vil jeg i år forsøge at komme sæsonen i møde ved at forspire allerede i februar måned – jeg håber, det lykkes!

Hvis der er noget, du undrer dig over i forhold til forspiring, må du endelig skrive en kommentar til mig med dit spørgsmål, så skal jeg nok svare på det, så godt som jeg kan.

Rigtig god forspiring til dig :)

Del med dine venner:

Tags: , , , , ,

Trackback from your site.

Maria Erica Jensen

Haveentusiast, med stor forkærlighed for små haver. Jeg bliver meget inspireret af små, lokale haver, når jeg rejser rundt i verden. Og så kan jeg rigtig godt lide genbrug, personlighed og innovative idéer, når jeg lægger haveplaner.
Den lille have

Den lille have

Havebloggen, hvor du kan finde gode tips og idéer til din egen lille have.
“Den lille have” er en haveblog skabt og skrevet af mig, Maria Erica Jensen. Alle billederne, du ser på bloggen, er taget i min egen lille have, hvor også tipsene og idéerne er opstået og afprøvet.

Jeg håber, at jeg kan inspirere dig med mine blogindlæg, og hvis du endnu ikke selv har en lille have, så må du endelig ikke tøve med at kaste dig ud i det, og det uanset om du har en altan, en gårdhave, en kolonihave eller “blot” en lille vindueskarm – havelivet er for alle, selv for dig, der bor i den mindste lejlighed midt i byen.

Del med dine venner: