Datoer til forspiring – samt nogle tips

Hvornår kan man gå i gang med at forspirer grøntsager og urter til sin have? Ja, du kan faktisk så nogle enkelte frø allerede i januar.

Når det er vinter, spirer tanker om grøntsagsfrø og spæde planter frem i os. Jeg bliver selv meget rastløs og kan næsten ikke vente på at komme i gang med forårs havearbejdet.

Men som ordsproget lyder, så er tålmodighed en dyd – det er nemlig vigtigt ikke at få forspiret og sået for tidligt, for så vil planterne ikke udvikle sig, som de skal.

Tomatplanterne bliver lange og ranglede og agurke-planterne bruger flere kræfter på at vokse end på at sætte frugt.

Chilier til forspiring i den lille have


Dog er det samtidig sådan, at nogle planter skal forspires ret tidligt, da de bruger lang tid på at udvikle sig.
Så for at de ikke først sætter frugt sidst på sæsonen, så skal de altså forspires ret tidligt på året.

Det gælder planter som chili og peberfrugt.

“Jamen, det lyder ret så kompliceret med den forspiring!” tænker du nok, men det er det faktisk ikke.

Tomater til forspiring i den lille have


Jeg har lavet en liste med datoer til forspiring, som du kan bruge, når du er i tvivl.

Forspiring måned for måned

* Januar: Chili, Romaine-salat

* Februar: Auberginer, Chili, Løg, Peberfrugt, Porrer, Romaine-salat, Selleri

* Marts: Agurker, Auberginer, Basilikum, Batavia-salat, Broccoli, Chili (Jo senere du sår dem, jo senere sætter de frugt), Grønkål, Melon, Palmekål, Peberfrugt, Porrer, Romaine-salat, Rosenkål, Squash, Tomater (hvis du forspirer dem tidligere, bliver planterne lange og ranglede – det kan godt lade sig gøre, men vent til et godt stykke ind i marts)

* April: Agurker, Auberginer, Basilikum, Batavia-salat, Broccoli, Græskar, Kålrabi, Melon, Peberfrugt (Jo senere du sår dem, jo senere sætter de frugt), Porrer, Romaine-salat, Rosenkål, Squash, Tomater

* Maj: Batavia-salat, Broccoli, Frilandsagurk, Græskar, Kålrabi, Romaine-salat, Rosenkål, Squash

* Juni: Frilandsagurk

* Juli:

* August:

* September: Poul Harkjær fortæller i en kommentar til dette blogindlæg: “I min læretid såede vi blomkål om efteråret til overvintring i kold hus. Om foråret blev de flytter ud i mistbænkene og langsomt afhærdet. På den måde får du tidlige blomkål. Er ikke helt sikker på så tidspunktet, men jeg vil gætte på medio September”

* Oktober:

* November:

* December: Chili

Det er altid en god idé at se på datoanmærkningerne, der stå bag på frøposerne, for at være sikker på hvornår dine frø skal forspires.
Tidspunktet kan nemlig godt variere lidt fra type til type, selvom der er tale om samme slags grøntsag; det er for eksempel ikke alle salattyper, der skal forspires, og nogle af dem kan sås til helt ud på efteråret, mens andre typer af salat ikke kan.

Små tomatplanter der har været til forspiring i den lille have


Du kan se mere om, hvordan jeg forspirer i mit blogindlæg: Den sjove og hyggelige forspiring

Og hvis du har datoer til andre grøntsager, end dem, der står her, må du endelig skrive en kommentar og fortælle om det.

Hav en rigtig god forspiring.

Del med dine venner:

Tags: , , , , , ,

Trackback from your site.

Maria Erica Jensen

Haveentusiast, med stor forkærlighed for små haver. Jeg bliver meget inspireret af små, lokale haver, når jeg rejser rundt i verden. Og så kan jeg rigtig godt lide genbrug, personlighed og innovative idéer, når jeg lægger haveplaner.

Comments (2)

  • Avatar

    Poul Harkjær

    |

    I min læretid, såede vil blomkål om efteråret, til overvintrer i kold hus. Om foråret, blev de flytter ud i mistbænkene og langsomt afhærdet. På den måde får du tidlige blomkål. Er ikke helt sikker på så tidspunktet, men jeg vil gætte på medio September

    • Avatar

      Maria Erica Jensen

      |

      Det lyder sørme spændende, at man kan dyrke blomkål på den måde, Poul. Det kunne jeg bestemt godt finde på at forsøge mig med til september.

      Mange tak for tippet :0)

Comments are closed

Den lille have

Den lille have

Havebloggen, hvor du kan finde gode tips og idéer til din egen lille have.
“Den lille have” er en haveblog skabt og skrevet af mig, Maria Erica Jensen. Alle billederne, du ser på bloggen, er taget i min egen lille have, hvor også tipsene og idéerne er opstået og afprøvet.

Jeg håber, at jeg kan inspirere dig med mine blogindlæg, og hvis du endnu ikke selv har en lille have, så må du endelig ikke tøve med at kaste dig ud i det, og det uanset om du har en altan, en gårdhave, en kolonihave eller “blot” en lille vindueskarm – havelivet er for alle, selv for dig, der bor i den mindste lejlighed midt i byen.

Del med dine venner: