Haveliv
”DYRK BYEN! Håndbok for urbane bønder” af Helene Gallis og Monica Løvdahl
“DYRK BYEN!” er havebogen for alle os, der elsker urban gardening og byhaver, og som gerne vil læse om og blive inspireret af andre grønne bymennesker og deres skønne haveprojekter.
Vintergækker – hvad er det?
Nej, de er ikke alle sammen vintergækker, der har nemlig sneget sig en dorothealilje med i regnskabet.
Vind hvidløg og Dorthe Kvist-håndskovl fra Nelson Garden
Det sene efterår og starten på vinteren er tiden til at sætte hvidløg udendørs, så du kan høste hvidløg fra din have til sommer.
Vind urtepotten “Urtefryd” til dine krydderurter
NÄMEN har givet Den lille have muligheden for at give en af deres fine urtepotter til en heldig haveelsker.
“Min grønne altan” – jeg er blevet skribent på Domea.dk Magasinet
Jeg har fået den ære at blive skribent på Domea.dk Magasinet, hvor jeg skriver om alle de muligheder, man har for at få et skønt haveliv på altaner, i vindueskarme og i meget små lejlighedshaver.
Desuden kommer jeg med tips og gode råd til de skiftende årstiders små haveprojekter og til at lave lidt pynt til haven.
Grøntsager og høsttid i den lille have
Fra cirka midt i juli har den lille have bugnet af grøntsager, som jeg dagligt har høstet af.
Det er dog sådan, at når du har en lille have, så rækker gulerødderne, radisserne og ærterne ikke til mange uger. Men at få friske, hjemmedyrkede grøntsager hver dag fra sin egen have er altså helt fantastisk.
Den lille have på Instagram
Jeg har oprettet en Instagram-profil til min haveblog, “Den lille have”. Her lægger jeg (næsten) dagligt nye billeder på fra naturens- og årets gang i min lille have.
Find havebøger på loppemarkeder
Man kan aldrig få for mange gode havebøger, og mange af mine bedste havebøger har jeg købt på loppemarkeder eller i genbrugsbutikker for ikke ret mange penge.
Sæt krukker med blomster op i højden i din lille have
Når du sætter krukkerne med blomster op i højden, så er der meget mere plads “på gulvet” i din have eller på din altan, som du kan bruge til en ekstra stol eller måske et par krukker med grøntsager … eller til flere blomster. Oven i købet får noget smukt at se på flere steder, end du ellers har.
Drivhus i carporten – her er min drivport
I 2013 ødelagde en sen efterårsstorm det meste af mit lille grønne drivhus, som om noget var hjertensbarnet i min lille have. I december samme år tog endnu en storm definitivt livet af drivhuset.
Og hvad gør man så, når man nu elsker at have agurker, tomater og andre sarte planter i sin lille have, og man hverken har plads eller råd til et nyt drivhus?
Man improviserer. Man laver drivhus i sin gamle carport.
Spis ude i din lille have
Her sidst i maj synes jeg, det er fantastisk dejligt at være ude i min lille have, når solen skinner, så det nærmest virker, som om det er sommer. En af de ting, jeg holder allermest af på denne tid af året, er at spise udendørs.
Nyd at det er sensommer i din lille have
Nu er det sensommer over det ganske land, også i min lille have – og det skal nydes!
Jeg synes, at sensommeren er en dejlig tid, for selvom det ikke længere er heeelt så varmt, som jeg godt kan lide det, så er det nu, at blomster blomstrer i stærke farver.
Byg et insekthotel til din lille have
Det er en både sjov og nyttig idé, at bygge et insekthotel til din lille have. Det slet ikke så svært, som det måske lyder, og insekterne vil elske dig for det.
Livet er hårdt for vores insekter
Mange danske insekter har det svært i disse år. Naturen er igennem mange år blevet reguleret efter menneskets forgodtbefindende, så det er efterhånden blevet rigtig svært at finde egnede spisesteder, ynglesteder og gode steder at overvintre for insekterne.
“Havehuse & hyggekroge – med kreativitet, knofedt og kærlighed” af Christina Elisabeth Søgaard
Jeg vil løbende anmelde mine yndlingshavebøger her på bloggen. Bøger, som både kan være fyldte med masser af inspiration til den lille have og samtidig også være fantastiske at sidde med en kop kaffe og nyde.
Nogle af bøgerne har jeg forelsket mig i på grund af deres billeder, mens jeg har købt andre, fordi de simpelthen fortæller om havearbejde og/eller små haver på en rigtig god og relevant måde. Jeg håber, at udvalget og præsentationen af mine yndlingshavebøger kan inspirere dig. Rigtig god læselyst.
Selv jeg kan få dem for store
Nogle gange støder man på gigantiske eksemplarer, som man simpelthen går hen og bliver usikker på, om man kan klare.
Sensommeren og efteråret er edderkoppernes tid, og jeg skal da lige love for, at der er nogle enorme eksemplarer i den lille have og i vores hus. Flotte, langbenede eddekopper der er så store, at jeg ikke ville være helt tryg, hvis jeg blev nødt til at tage dem op i hånden.
Jeg kan generelt rigtig godt lide edderkopper, men ind imellem er der som sagt nogle af dem, som selv jeg synes, er for store.
Her er et par billeder af store, fine edderkopper fra min lille have og mit hus – god fornøjelse:
Sensommer i den lille have
Lige nu er naturen i en brydningstid, hvor sommeren har ændret karakter, men det er dog på ingen måde blevet efterår endnu. Dagene er stadig lune, solen skinner i mange timer, så du kan sagtens sidde ud om aftenen, grille aftensmad og efterfølgende drikke en god kop kaffe. Det er bare blevet sensommer.
Den utroligt udskældte ukrudt
Hvad er ukrudt egentligt?
De planter, der står på de forkerte steder i din lille have, er ukrudt. Så enkelt er det.
Sne, drivhus og fuglemad
Så blev det snevejr igen, selvom vi lige havde troet, at det skulle være forår.
I dag er det forår i den lille have
I dag, kære venner, er det forår – også i den lille have!
Lige pludselig er den der: solen skinner kraftigere end i går, himlen er mere dybblå, og så er det blevet bare lidt varmere.
Brug din vinter på at få inspiration til din lille have
Det er en super god ide at gå i gang med at få inspiration og lægger haveplaner for det kommende års haveaktiviteter, når det er vinter.
Guld fra min ribsbusk
I går plukkede jeg så næsten alle ribsene (lod lidt blive tilbage til min mand, der bare elsker friske ribs), for jeg havde planer med dem. Der var i alt 450 g ribs på busken, ret imponerende synes jeg.
Lidt havenostalgi – om at have en altanhave
I 2004 boede jeg i Aarhus. Jeg havde en fin lejlighed på 4. sal med altan, som var cirka 2 kvadratmeter. Så jeg måtte naturligvis ud at købe tre altankasser, hvori jeg blandt andet såede salat og radisser.