Om at hyppe sine kartofler

Husk at hyppe dine kartofler, så de ikke bliver grønne.

I år har jeg sat kartofler i en af de meget moderne kartoffelspande (sådan en med en inderspand og en yderspand), og nu har kartoflerne sat lange, grønne spirer op igennem jorden, og man kan se, at de vokser godt.

Når kartoffelplanterne har vokset sig så store, er de begyndt at danne kartoffelknolde. Kartoffelknoldene vokser sådan lidt hulter til bulter i jorden, og nogle af dem vokser lige under jordoverfladen.

Hvis kartofler får sollys, bliver de grønne og danner samtidig giftstoffer, som kan gøre dig syg med dårlig mave og opkastning (i meget sjældne tilfælde kan det gå meget værre). Så for at være sikker på, at kartoffelknoldene ikke får sollys, er det en god idé at komme jord rundt omkring dine kartoffelplanter – altså at hyppe dine kartofler.

Hyppe sine kartofler i en spand

Hvis du har kartofler i rækker, så kan du med for eksempel et hakkejern eller et decideret hyppejern trække jord op i en jordvold omkring kartoffelplanterne.
Hvis du, som jeg, har kartofler i en spand, så kom nogle gode centimeter ekstra jord rundt om planterne i spanden, så alle eventuelt topliggende kartofler kan vokse i mørke.

Hvis du har sat kartofler i rækker, så er det en god idé at starte med at hyppe dine kartofler tidligt på året og så gøre det et par gange eller tre i løbet af sæsonen. Med kartofler i spande kan du måske nok nøjes med at gøre det 1-2 gange.

Når du hypper dine kartofler, undgår du også meget af det ukrudt, der eller ville komme ved kartoflerne – med hypningen bliver ukrudtet dækket af jord, og det kan have svært ved at vokse op igen.

Jeg elsker kartofler, og jeg glæder mig rigtig meget til at kunne koge de første hjemmedyrkede kartofler og spise dem med lidt salt og smør – så er det sommer i Danmark.

Del med dine venner:

Tags: , , , ,

Trackback from your site.

Maria Erica Jensen

Haveentusiast, med stor forkærlighed for små haver. Jeg bliver meget inspireret af små, lokale haver, når jeg rejser rundt i verden. Og så kan jeg rigtig godt lide genbrug, personlighed og innovative idéer, når jeg lægger haveplaner.
Den lille have

Den lille have

Havebloggen, hvor du kan finde gode tips og idéer til din egen lille have.
“Den lille have” er en haveblog skabt og skrevet af mig, Maria Erica Jensen. Alle billederne, du ser på bloggen, er taget i min egen lille have, hvor også tipsene og idéerne er opstået og afprøvet.

Jeg håber, at jeg kan inspirere dig med mine blogindlæg, og hvis du endnu ikke selv har en lille have, så må du endelig ikke tøve med at kaste dig ud i det, og det uanset om du har en altan, en gårdhave, en kolonihave eller “blot” en lille vindueskarm – havelivet er for alle, selv for dig, der bor i den mindste lejlighed midt i byen.

Del med dine venner: