Lav flotte islygter til din lille have

Det er let at lave dine egne islygter – det eneste, det kræver, er vand, bøtter eller en ballon, sten og så et godt frostvejr.

Fra midt januar og hele februar er den koldeste tid i den danske vinter, og når temperaturen udenfor daler ned til under frysepunktet, er det tid til at lave islygter til din lille have.

Jeg har i år forsøgt mig med to forskellige udgaver af islygter, og begge er ganske lette at lave med god succes.

Derfor har jeg lavet en ”sådan gør du”-guide til dig, der gerne vil prøve at lave dine egne islygter.

Islygter

Kugleformede islygter i balloner
Det har jeg brugt: Balloner, vand + en lille underkop.
Sådan gør du:
1. Sæt en ballon fast på spidsen af din vandhane og fyld vand i, til ballonen har en passende størrelse (som for eksempel størrelsen på en håndbold eller et mellemstort kålhoved).
Tag ballonen af vandhanen, pust ganske lidt luft i, så vandet ikke står helt op til toppen, og bind en knude på ballonen.

2. Sæt ballonen med vand i på underkoppen (ellers kan ballonen ikke rigtig holde balancen) og stil den udenfor. Lad den stå i frostvejr i 24-36 timer (måske lidt længere tid, alt efter temperaturen) – vandet i ballonen må ikke blive gennemfrosset.

3. Når der er dannet en tyk is-skal, prikker du hul på ballonen, som trækkes af den nu flotte, runde iskugle.

4. Hvis isen er frosset til en lukket kugle, skal du banke et hul i toppen af iskuglen (eller i bunden, hvis isen er tyndere der), og hæld det flydende vand, der er inden i iskuglen, ud; lav hullet i toppen så stort, at du let kan få en hånd igennem det.

Nu har du faktisk en færdig rund udendørs islygte, som du blot skal sætte et tændt fyrfadslys i for at få den helt rigtige hyggelige stemning.

Tip: Du kan lave farvede islygter ved at komme frugtfarve i vandet.

Islygter i din have

Islygter lavet i bøtter
Det har jeg brugt: Bøtter (store og små), vand og sten eller andet tungt.
Sådan gør du:
1. Tag en af de store bøtter og fyld et par centimeters vand i. Sæt bøtten udenfor i frosten, så vandet kan fryse.

2. Efter nogle timer er vandet frosset til en hård bund. Nu tager du en af de mindre bøtter og sætter den cirka ovenpå midten af bunden.
For at få den mindre bøtte til at stå fast i det videre forløb, fylder du den med sten eller noget andet tungt, så den ikke sådan lige flytter sig.

3. Fyld vand i det tomme mellemrum mellem den store og den lille bøtte. Stil herefter bøtterne udenfor i frosten.

4. Når isen er gennemfrosset, er det tid til at befri islygten fra bøtterne.
Tag stenene (eller hvad du nu bruge af tunge genstande) op af den lille, inderste bøtte, og kom lidt varmt vand deri. Det varme vand får bøtten til at løsne sig fra den omgivende is, og du kan nu tage den lille bøtte op.
Så er turen kommet til den store bøtte. Hvis du ikke lige kan få islygten ud af den store bøtte, kan du skylle bøtten udvendigt under en varm vandhane – herved vil isen hurtigt løsne sig.

5. Stil islygten udenfor i frostvejret, og sæt et tændt fyrfadslys i – så er vinterhyggen komplet.

Jeg har lavet en lille video, der viser, hvordan du kan lave de kugleformede lygter, og du kan se den her:

Jeg er blevet inspireret til at lave islygterne af min norske haveblogger-kollega, den dygtige Anne Havåg Holter-Hovind, som har bloggen Moseplassen.no.
Del med dine venner:

Tags: , , , , , , ,

Trackback from your site.

Maria Erica Jensen

Haveentusiast, med stor forkærlighed for små haver. Jeg bliver meget inspireret af små, lokale haver, når jeg rejser rundt i verden. Og så kan jeg rigtig godt lide genbrug, personlighed og innovative idéer, når jeg lægger haveplaner.
Den lille have

Den lille have

Havebloggen, hvor du kan finde gode tips og idéer til din egen lille have.
“Den lille have” er en haveblog skabt og skrevet af mig, Maria Erica Jensen. Alle billederne, du ser på bloggen, er taget i min egen lille have, hvor også tipsene og idéerne er opstået og afprøvet.

Jeg håber, at jeg kan inspirere dig med mine blogindlæg, og hvis du endnu ikke selv har en lille have, så må du endelig ikke tøve med at kaste dig ud i det, og det uanset om du har en altan, en gårdhave, en kolonihave eller “blot” en lille vindueskarm – havelivet er for alle, selv for dig, der bor i den mindste lejlighed midt i byen.

Del med dine venner: