Selvforsyning i byhaven anno 2016

I 2016 vil jeg forsøge at blive så selvforsynende med grøntsager fra min lille have som overhovedet muligt.

Ja, det er min store plan, og jeg er i gang med forspiringen af grøntsager som tomater, forskellige typer kål, chili og okra samt blomster til havens insekter. Desuden er der sat kartoflerne i spande, og de næste frø klar til at komme i forspiringskassen i vindueskarmen.

Og hvorfor nu selvforsyning?
Jamen, jeg er jo født på landet, og jeg var som barn vant til at vi selv dyrkede nærmest alle de grøntsager, vi spiste i store dele af året. Det var fantastisk sjovt at være med i urtehaven, hyggeligt at være med til at lægge kartofler, fedt at hente store grene af pil ved åen til bønnestativerne og utroligt dejligt at plukke majs, være med til at koge dem og endelig at guffe dem i mig.

Jeg har stadig den samme haveglæde, som jeg havde, da jeg var barn – eller nej, den er vokset. Og samtidig med det, så har jeg igennem de sidste mange års forsøg med grøntsagsdyrkning i min lille byhave opdaget, at det er muligt at dyrke både alle mulige forskellige grøntsager på lidt plads, og også at jeg faktisk godt kan have en rimelig stor portion af for eksempel kartofler eller rødbeder i mine bede.

Det vil være fedt, hvis jeg kan være nærmest helt selvforsynende med grøntsager fra ca. 20. juni (med blandt andet ærter, radiser, salat, spinat, hvidløg, agurker og måske kartofler) og til engang i oktober – det er i hvert fald min plan i år.

Gode grunde til at være selvforsynende
Jeg synes som sagt, at der er utroligt sjovt at dyrke grøntsager. Se, hvad der kan lade sig gøre, eksperimentere en del og nyde de lækre resultater.
Desuden er det meget afstressende for mig at lave havearbejde og at se planterne vokse, fra små frø til store planter, og det er endnu en god grund for mig til at have have.

Det er sundt at spise friske grøntsager, og mine er oven i købet så økologiske, som det overhovedet kan lade sig gøre for mig, hvilket vil sige næsten 100%.

Desuden er det bæredygtigt at dyrke grøntsagerne selv, fremfor at de skal transporteres rundt i Danmark eller i verden med lastbiler eller fly; naturligvis kunne det være endnu mere bæredygtigt, hvis jeg de tidligere år havde indsamlet frø fra planter og nu brugte dem i min have – det må komme på to-do-listen en dag.

Og endelig sparer jeg penge ved at dyrke mine grøntsager selv. Et brev med 100 gulerodsfrø koster betydeligt mindre, end 100 gulerødder i supermarkedet gør.

Mine selvforsyningsplaner
Jeg har p.t. to kvadratmeter-bede (det ene er dog lidt større end en kvadratmeter), men lige om lidt går jeg, med hjælp fra min dejlige mand, i gang med at bygge to nye bede, der dog bliver rektangulære, i gårdhaven. Således får jeg fire bede (to store og to noget mindre) at gøre godt med. Desuden kommer der forhåbentligt til at ske ting og sager med min drivport (mit carportsdrivhus), som vil optimere forholdene for de varmekrævende planter.
Og så skal der sås og plantes grøntsagsfrø og –planter til den store guldmedalje.

Med hensyn til grøntsagsfrø, så har jeg et par spændende samarbejdspartnere på trapperne, men mere om det senere. Foruden det, så har jeg gemt frø fra sidste år, købt et par breve med lidt forskelligt, samt købt frø med hjem fra mine udlandsture – jeg har lige nu forspiret chilifrø fra Thailand og kål fra Malaysia.

For at holde styr på planter, såtider og høstperiode har jeg lavet skemaer. Jeg elsker skemaer, og jeg har været så smart at lave skemaer med datoerne for de forskellige grøntsagers stadier de sidste par år, hvorfor jeg kan sjusse mig frem til, hvornår noget skal forspires og hvornår, jeg kan forvente at kunne høste hvad; tidspunkterne svinger faktisk meget år for år, så det er også en god idé at sammenligne 2016-vejret med de vejret de tidligere år.

Det bliver et hårdt slid at blive så selvforsynende, som jeg håber på. Selvfølgelig kommer der til at blive nogle svipsere undervejs, men der kommer også til at være uventede successer – sådan er det altid med havearbejde, for haven er en del af naturen, og naturen, den bestemmer altså selv, hvad den vil. Men med god vilje og lidt held, så tror jeg bestemt på, at jeg kan blive rigtig fint selvforsynende med grøntsager i en fin periode i 2016.

Du kan følge mit selvforsyningsprojekt på Instagram på under hash-tagget: #mitselvforsyningseksperiment.
Og på Instagram kan du også følge en agurks liv fra frø til frokostbord på: #agurkensrejse.
Del med dine venner:

Tags: , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Maria Erica Jensen

Haveentusiast, med stor forkærlighed for små haver. Jeg bliver meget inspireret af små, lokale haver, når jeg rejser rundt i verden. Og så kan jeg rigtig godt lide genbrug, personlighed og innovative idéer, når jeg lægger haveplaner.
Den lille have

Den lille have

Havebloggen, hvor du kan finde gode tips og idéer til din egen lille have.
“Den lille have” er en haveblog skabt og skrevet af mig, Maria Erica Jensen. Alle billederne, du ser på bloggen, er taget i min egen lille have, hvor også tipsene og idéerne er opstået og afprøvet.

Jeg håber, at jeg kan inspirere dig med mine blogindlæg, og hvis du endnu ikke selv har en lille have, så må du endelig ikke tøve med at kaste dig ud i det, og det uanset om du har en altan, en gårdhave, en kolonihave eller “blot” en lille vindueskarm – havelivet er for alle, selv for dig, der bor i den mindste lejlighed midt i byen.

Del med dine venner: