Sommer
Udplantning af grøntsager – og solsikker
I år har jeg forspiret en hel række grøntsagsplanter, som skal udplantes i løbet af maj og juni.
Jeg har tomater, agurker, squash, græskar, okra, auberginer, peberfrugt, chili, broccoli, kålrabi, porrer, bønner og kål, og der er mere end en slags og antal af hver plante. Så min stue, mit køkken og mit soveværelse ligner efterhånden fuldvoksne drivhuse, og jeg glæder mig til, at planterne kan flyttes ud.
Grøntsager og høsttid i den lille have
Fra cirka midt i juli har den lille have bugnet af grøntsager, som jeg dagligt har høstet af.
Det er dog sådan, at når du har en lille have, så rækker gulerødderne, radisserne og ærterne ikke til mange uger. Men at få friske, hjemmedyrkede grøntsager hver dag fra sin egen have er altså helt fantastisk.
Drivhus i carporten – her er min drivport
I 2013 ødelagde en sen efterårsstorm det meste af mit lille grønne drivhus, som om noget var hjertensbarnet i min lille have. I december samme år tog endnu en storm definitivt livet af drivhuset.
Og hvad gør man så, når man nu elsker at have agurker, tomater og andre sarte planter i sin lille have, og man hverken har plads eller råd til et nyt drivhus?
Man improviserer. Man laver drivhus i sin gamle carport.
Om at hyppe sine kartofler
I år har jeg sat kartofler i en af de meget moderne kartoffelspande (sådan en med en inderspand og en yderspand), og nu har kartoflerne sat lange, grønne spirer op igennem jorden, og man kan se, at de vokser godt.
Spis ude i din lille have
Her sidst i maj synes jeg, det er fantastisk dejligt at være ude i min lille have, når solen skinner, så det nærmest virker, som om det er sommer. En af de ting, jeg holder allermest af på denne tid af året, er at spise udendørs.
Få ærter to gange på en sommer
Jeg sad i går og kiggede lidt rundt på Instagram, da jeg faldt over et billede med en blomstrende ærteplante. I teksten til billedet stod der: “2. omgang ærteplanter, mon vi når det i år? :)”.
Nyd at det er sensommer i din lille have
Nu er det sensommer over det ganske land, også i min lille have – og det skal nydes!
Jeg synes, at sensommeren er en dejlig tid, for selvom det ikke længere er heeelt så varmt, som jeg godt kan lide det, så er det nu, at blomster blomstrer i stærke farver.
Brandgode brændenælder
I et hjørne af min lille have vokser der brændenælder. Mange haveejere ville straks fjerne dem, for brændenælder er jo ukrudt af den værste slags. Men for mig er brændenælder ikke ulidelig ukrudt, ligesom mine skvalderkål, vejbred og mælkebøtter heller ikke er det – naturens vilde planter er nemlig mere end velkommen i min lille have.
Min kvadratmeterhave
I år (2014) har jeg fået bogen “Kvadratmeterhaven”, som er skrevet af Mel Bartholomew, til anmeldelse af TURBINE forlaget.
Vind “Kvadratmeterhaven” – Havebog med store idéer til den lille have
Nu kan du vinde den nye havebog "Kvadratmeterhaven" af Mel Bartholomew, som Turbine Forlaget har doneret til Den lille haves konkurrence.
Det glæder mig meget, at kunne præsentere "Kvadratmeterhaven" som præmie her på Den lille have, for det er virkelig en havebog, der passer helt perfekt til bloggens koncept
Mal dine krukker – det liver op i din lille have
Hvis du har en rest gammel maling tilovers, så brug den til at friske dine krukker op med
Med tiden kan dine krukker komme til at se lidt slidte ud efter at have stået ude i din lille have, i din gårdhave, ved dit kolonihavehus eller på din altan i al slags vejr.
Stemninger fra den lille have i juli
Nu er det tid til stemningsbilleder fra den lille have i juli 2013.
Sensommer i den lille have
Lige nu er naturen i en brydningstid, hvor sommeren har ændret karakter, men det er dog på ingen måde blevet efterår endnu. Dagene er stadig lune, solen skinner i mange timer, så du kan sagtens sidde ud om aftenen, grille aftensmad og efterfølgende drikke en god kop kaffe. Det er bare blevet sensommer.
At gøre kål på kålsommerfuglelarver
Pokkers også, så er der kommet kålsommerfuglelarver i mine ellers så flotte rosenkålsplanter. Og hvad gør man så? Man går håndfast ind i kampen.
Jeg har, som nævnt tidligere i mine blogindlæg, i år rosenkål i en krukke i min lille have. Og det er gået over al forventning; der har ikke været problemer af nogen art med dem. Så alting har været fryd og gammen med dem. Idyl, idyl – lige indtil nu!
Den dejlige basilikum
Jeg ELSKER basilikum – for den minder mig om mange fantastiske feriedage i mit højtelskede Italien. Og basilikum er en helt fantastisk krydderurt at have i din vindueskarm, gårdhave eller på din altan.
Basilikum med personlighed
Basilikum kan være lidt besværlig at have med at gøre, hvis den står på en kold og meget vindblæst plads. Men er der varmt og solrigt, så vil basilikum elske at vokse i din lille have.
En lille havetegning fra StineStregen
I lørdags var jeg til "Litteraturens Dag" på Godsbanen i Aarhus, og her hilste jeg på min gode lille-have-med-entusiast Stine Spedtsberg aka StineStregen.
Stine har den glimrende blog StineStregen.dk, hvor hun på fineste vis tegner og fortæller om sine dagligdagsoplevelser – og ofte om sin lille altanhave, som hun igen i år har stor succes med.
Ferietid i den lille have
Jeg er netop hjemvendt efter tre ugers ferie i Sydøstasien, og der er sket lidt i den lille have i mellemtiden …
Havebedet, hvor jeg såede radisser, forårsløg og gulerødder, ser noget anderledes ud, end da jeg tog på ferie.
Radissernes blade er blevet 60-70 cm høje, og selve radisserne er nu store knolde; dog kan de sagtes spises, de har bare ikke længere den der lidt stærke smag.
Den utroligt udskældte ukrudt
Hvad er ukrudt egentligt?
De planter, der står på de forkerte steder i din lille have, er ukrudt. Så enkelt er det.
Krydderurter skal der til
Nu er det tid til at friske den lille have op med fine krydderurter, og i dag var jeg på indkøb i den lokale planteskole.
Bær-herligheder med bær fra den lille have
Eftersom min have ikke er fyldt med bærbuske, men som nævnt tidligere kun er velsignet med en enkelt eller to buske af ovenstående nævnte bærtyper, er det begrænset hvor store mængder frugt, der kan høstes.
Derfor har jeg købt små tærteforme, så jeg kan lave små men delikate frugttærter og således få det maksimale ud af bærerne i mine lille have.
Guld fra min ribsbusk
I går plukkede jeg så næsten alle ribsene (lod lidt blive tilbage til min mand, der bare elsker friske ribs), for jeg havde planer med dem. Der var i alt 450 g ribs på busken, ret imponerende synes jeg.
Lidt havenostalgi – om at have en altanhave
I 2004 boede jeg i Aarhus. Jeg havde en fin lejlighed på 4. sal med altan, som var cirka 2 kvadratmeter. Så jeg måtte naturligvis ud at købe tre altankasser, hvori jeg blandt andet såede salat og radisser.
Stakkels stikkelsbær – om stikkelsbærhvepselarver
Urtehavebed – At have en lille urtehave
Jeg elsker at så små frø, se dem spire, for så til sidst at kunne trække de skønneste hjemmedyrkede grøntsager op og spise dem. Det må være en af de absolut største glæder ved at have en have.
Det lille drivhus
Jeg har nemlig været så heldig, at få et lille, grønt drivhus i fødselsdagsgave af gode venner. De havde selv anskaffet sig et, der var meget større.
Men mit drivhus er pragtfuldt, og det passer helt perfekt til mig og min lille have.
Krukkede frugtbuske – plant frugtbuske i krukker
Jeg har i efterhånden en del år haft stor succes med at have ribs, solbær og stikkelsbær i store krukker.
Jeg købte først opstammede ribs og stikkelsbærbuske, altså frugtbuske der lignede små træer.
De stod (og står stadig) rigtig godt og giver begge godt med frugt.
Dyrk løg i krukker i din lille have
Ca. d. 25. april satte jeg ti skalotteløg i to store, firkantede plastic-krukker, med fem i hver. Først satte jeg krukkerne ind i drivhuset, så løgene ikke tog skade af eventuel nattefrost. Der er nu syv fine spirer i krukkerne – mon ikke de tre sidste også dukker op?