svirrefluer i lilje i den lille have

Svirrefluer – mesterflyverne i din lille have

Svirrefluer er de små flyvende insekter, der kan hænge stille i luften, for i næste øjeblik at suse afsted for at kaste sig over en blomst i vores haver.
De er fuldstændigt geniale at have i sin have, både fordi de er gode bestøvere af blomsterne på frugt- og grøntsagsplanter og -buske.
Og også fordi – og ikke mindst – at deres larver spiser bladlus i store mængder.


En del svirrefluer har striber og er gule, så man kan ved et hurtigt første øjekast komme til at forveksle dem med hvepse og bier, men svirrefluer hverken stikker eller bider, så der er absolut intet at være bange for.

Der er svirrefluer fra tidligt forår / starten af maj, så det er vigtigt at have blomster og mad klar til dem.

Der er i hvert fald 2 typer af svirrefluer i Danmark, nemlig: Almindelig havesvirreflue og Dobbeltbåndet svirreflue (har dobbelte bånd (en tyk og en tynd stribe i hvert bånd – se dem, der er på billedet)), og begge slags kan let forveksles med bier og hvepse.

Larverne

Svirrefluer lægger deres æg nær ved/på planter, buske, urter og træer, hvor der er bladlusekolonier. Æggene klækkes i løbet af 2-3 dage.

Larverne er gerne 10-13 mm. lange, har en hvidlig eller grønlig farve med en mørkere rygstribe.

Som larver spiser de små insekter store mængder bladlus, ligesom en god del af vores havers andre insekter heldigvis også gør. Og det er da en god grund til at værne godt om de kære små!
En larve kan spise op til 80-100 bladlus i døgnet.

Svirrefluelarverne er mest fremme om natten, om dagen gemmer de sig på mørke fugtige steder af planten for ikke at tørre ud eller blive spist).

Voksne

De voksne svirrefluer lever af blomsters pollen og nektar, og de flyver fra blomst til blomst, hvorved de samtidig bestøver blomsterne, på samme måde som bier.

Insekter, som svirrefluer spiser, og derfor er gode at have i sin have:

Bladlus.

Gode planter til svirrefluer

Til laverne, der lever af bladlus:
* Hyld
* Roser
* Kål
* Salat
* Krydderurter

Til de voksne, hvorfra de suger pollen:
* Mange fra skærmblomstfamilien – blomster med åbne, let tilgængelige blomster, gerne i skærmform
* Gulerødder (2. års, da det er her, de sætter blomster)
* Dild
* Koriander
* Vild gulerod / vild kørvel
* Honningurt
* Kornblomster
* Persille
* Fennikel
* Oregano
* Boghvede
* Kamille
* Særligt gule og blå blomster skulle tiltrække svirrefluerne

Her overvintrer svirrefluer

De dobbeltbåndede svirrefluer overvintrer oftest ikke i Danmark, men trækker til Mellemeuropa når vinteren nærmer sig, og de kommer tilbage, befrugtede, i maj og juni, hvor de kan træffes i sværme på helt op til millioner af individer.

Gode bøger og hjemmesider til mere viden om svirrefluer:

* Den kriblende have af Gave Goulson, 2019, Forlaget Don Max

* Insekternes planet af Anne Sverdrup-Thygeson, 2019, Gyldendal

* (Gyldendals bog om) Dyrene i hus og have af Lars Serritslev, 2007, Gyldendal
Del med dine venner:

Tags: ,

Maria Erica Jensen

Haveentusiast, med stor forkærlighed for små haver. Jeg bliver meget inspireret af små, lokale haver, når jeg rejser rundt i verden. Og så kan jeg rigtig godt lide genbrug, personlighed og innovative idéer, når jeg lægger haveplaner.
Den lille have

Den lille have

Havebloggen, hvor du kan finde gode tips og idéer til din egen lille have.
“Den lille have” er en haveblog skabt og skrevet af mig, Maria Erica Jensen. Alle billederne, du ser på bloggen, er taget i min egen lille have, hvor også tipsene og idéerne er opstået og afprøvet.

Jeg håber, at jeg kan inspirere dig med mine blogindlæg, og hvis du endnu ikke selv har en lille have, så må du endelig ikke tøve med at kaste dig ud i det, og det uanset om du har en altan, en gårdhave, en kolonihave eller “blot” en lille vindueskarm – havelivet er for alle, selv for dig, der bor i den mindste lejlighed midt i byen.

Del med dine venner: