Tid til plantefrø og forspiring i den lille have

Planteskolerne og supermarkederne bugner med alle mulige typer og mærker af plantefrø – men hvilke plantefrø skal du så købe?

Nu kan du købe alle mulige plantefrø i forretningerne og dets lige fra blomsterfrø, til drivhusplantefrø, grøntsagsplantefrø, ”børnenes have”-plantefrø m.m. Der er enormt dyre poser med plantefrø og ultra-billige plantefrø, og man kan undre sig over, at tilsyneladende ens radise-frø kan koste alt mellem 3 kr. og 35 kr., afhængigt af hvor du køber dem, og hvilket mærke du køber.

Jeg har ikke et foretrukket plantefrøsmærke, og det er heller ikke vigtigt for mig, om mine plantefrø er købt i den ”korrekte”, lokale, dyre planteskole eller i et billigt supermarked. Men jeg kan godt lide, hvis forretningerne har flere slags frø at vælge i mellem. Og jeg kan især godt lide de økologiske plantefrø og de nye, eksotiske frø, som fx ananas-kirsebær, citrongræs, thai- og kanelbasilikum.

Og så kan jeg godt lide at købe plantefrø, når jeg er i udlandet, for så kan jeg få andre plantesorter, end dem jeg kan få i Danmark (blandt andet købte jeg spændende tomatchili-frø i Italien sidste år).

Den lille altanhave, gårdhaven og det lille drivhus
Det er en god idé at tænke dine ferieplaner ind i dine sommerplaner for din lille have. Skal du på ferie i hele juli måned, er det nok ikke så smart at have meget plejekrævende planter, medmindre du har venner, der ofte kigger forbi og vander din lille have.

Er din lille have på en altan, skal du måske ikke købe 20 forskellige plantefrø, men nøjes med et par stykker til forspiring – det er også rart at have plads på altanen, så du kan købe færdige planter til sommer, for det får du helt sikkert lyst til. Prøv dig frem med forspiring af fx cherrytomatfrø, krydderurtefrø eller måske frø til chiliplanter.

Hvis du har en gårdhave, så har du lidt mere plads, men husk ikke at kaste dig over for mange planter, for det skal være overskueligt og sjovt at have have.

Er du drivhusejer, er det meget let at kaste sig over alle mulige planter. Sidste år havde jeg seks tomatplanter (+ 8-10 krukkeplanter) i mit lille grønne drivhus på 3 m2, og det tog jo fuldstændigt overhånd. Så i år har jeg planlagt, at jeg ”bare” skal have en tomatplante, en aubergineplante, ananaskirsebær og forskellige chiliplanter; der kan altid snige sig lidt mere ind senere …



Det skal være en nydelse at have en lille have
Begrænsningens kunst er altid meget vigtig – især når du har en lille have.

Men køb de frø, du har lyst til. Skal du kun købe et par poser, kan du jo godt flotte dig og købe de dyre, hvis du vil. Min erfaring er dog, at de billige plantefrø faktisk ofte er ligeså gode som de dyre. Men på den anden side skal man ikke kimse af, at det er dejligt, at nusse lidt om sin have ved fx at betale lidt ekstra for sine plantefrø.

Mulighederne er mange, og det samme er priserne. Så køb de frø, du selv vil og nyd din have – det er jo det, det hele handler om!
Del med dine venner:

Tags: , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Maria Erica Jensen

Haveentusiast, med stor forkærlighed for små haver. Jeg bliver meget inspireret af små, lokale haver, når jeg rejser rundt i verden. Og så kan jeg rigtig godt lide genbrug, personlighed og innovative idéer, når jeg lægger haveplaner.

Comments (1)

Comments are closed

Den lille have

Den lille have

Havebloggen, hvor du kan finde gode tips og idéer til din egen lille have.
“Den lille have” er en haveblog skabt og skrevet af mig, Maria Erica Jensen. Alle billederne, du ser på bloggen, er taget i min egen lille have, hvor også tipsene og idéerne er opstået og afprøvet.

Jeg håber, at jeg kan inspirere dig med mine blogindlæg, og hvis du endnu ikke selv har en lille have, så må du endelig ikke tøve med at kaste dig ud i det, og det uanset om du har en altan, en gårdhave, en kolonihave eller “blot” en lille vindueskarm – havelivet er for alle, selv for dig, der bor i den mindste lejlighed midt i byen.

Del med dine venner: