Tips og idéer

Forspiring af peberfrugt og auberginer

Forspiring af peberfrugt og auberginer

Forspiring af peberfrugt og auberginer skal meget gerne gøres i februar eller marts måned, fordi det er planter, som bruger lang tid på at udvikle sig. Så for at de kan sætte frugt i rimelig tid til sommer, skal de forspires tidligt på året.

Men det gør jo heller ikke spor, for i februar og marts glæder vi os jo som små børn til at komme i gang med at lave havearbejde.
Sådan har jeg faktisk haft det siden engang i januar i år, så det er bare dejligt, at nogle planter skal forspires i de første måneder af det nye år.

Læs mere her

Anmeldelse: ”Easy to grow”-tomater – så er det nemt at forspire tomater

Anmeldelse: ”Easy to grow”-tomater – så er det nemt at forspire tomater

Jeg har fået en pakke ”Easy to grow”-tomater fra Nelson Garden til anmeldelse her på denlillehave.com, og derfor er dette indlæg et såkaldt sponsoreret blogindlæg, men alle ordene, meningerne og tankerne er mine egne.

Jeg afprøver altid de produkter, jeg får til anmeldelse, for at se, hvor godt de fungerer. Det samme har jeg gjort med tomatfrøene fra Nelson Garden – igennem en hel havesæson har jeg afprøvet frøene, der blev til planter og senere gav røde tomater.

Læs mere her

Datoer til forspiring – samt nogle tips

Datoer til forspiring – samt nogle tips

Hvornår kan man gå i gang med at forspirer grøntsager og urter til sin have? Ja, du kan faktisk så nogle enkelte frø allerede i januar.

Når det er vinter, spirer tanker om grøntsagsfrø og spæde planter frem i os. Jeg bliver selv meget rastløs og kan næsten ikke vente på at komme i gang med forårs havearbejdet.

Læs mere her

Selvforsyning i min lille have

Selvforsyning i min lille have

Jeg har fået frø fra Urban Garden Company og Nelson Garden, som bliver nævnt i dette blogindlæg, men alle holdninger og tanker er mine egne.

Mit haveprojekt med selvforsyning i min lille have er nu ved at være overstået, og jeg har høstet, plukket og hevet friske grøntsager op til den store guldmedalje.

Sommeren er blevet til efterår, og min lille byhave har bugnet med friske grøntsager hele sommeren.
Mit selvforsyningsprojekt har stået i fuld flor, og jeg har hver dag glædet mig til at skulle ud og se, hvad vi skulle have at spise den dag.

Læs mere her

Udplantning af grøntsager – og solsikker

Udplantning af grøntsager – og solsikker

Sidst i maj og først i juni kribler det i fingrene for at udplante alle de forspirede planter, man har lavet. Men så er det, at du skal have tålmodighed, for udplantning af grøntsager må ikke gøres for tidligt.

I år har jeg forspiret en hel række grøntsagsplanter, som skal udplantes i løbet af maj og juni.
Jeg har tomater, agurker, squash, græskar, okra, auberginer, peberfrugt, chili, broccoli, kålrabi, porrer, bønner og kål, og der er mere end en slags og antal af hver plante. Så min stue, mit køkken og mit soveværelse ligner efterhånden fuldvoksne drivhuse, og jeg glæder mig til, at planterne kan flyttes ud.

Læs mere her

”DYRK BYEN!  Håndbok for urbane bønder” af Helene Gallis og Monica Løvdahl

”DYRK BYEN! Håndbok for urbane bønder” af Helene Gallis og Monica Løvdahl

Jeg har fået bogen, ”DYRK BYEN! Håndbok for urbane bønder”, af det norske Spartacus Forlag til anmeldelse. Derfor er dette et sponsoreret blogindlæg, men alle holdninger og tanker om bogen er mine egne.

“DYRK BYEN!” er havebogen for alle os, der elsker urban gardening og byhaver, og som gerne vil læse om og blive inspireret af andre grønne bymennesker og deres skønne haveprojekter.

Læs mere her

Selvforsyning i byhaven anno 2016

Selvforsyning i byhaven anno 2016

I 2016 vil jeg forsøge at blive så selvforsynende med grøntsager fra min lille have som overhovedet muligt.

Ja, det er min store plan, og jeg er i gang med forspiringen af grøntsager som tomater, forskellige typer kål, chili og okra samt blomster til havens insekter. Desuden er der sat kartoflerne i spande, og de næste frø klar til at komme i forspiringskassen i vindueskarmen.

Læs mere her

”Sponsoreret indlæg” på Den lille have – hvad betyder det?

”Sponsoreret indlæg” på Den lille have – hvad betyder det?

Når du ser, at der står ”Sponsoreret indlæg” eller “Sponsoreret produkt” i starten af et blogindlæg på Den lille have, så er der tale om en god gammeldags anmeldelse af et have-produkt, hvor jeg på sædvanligvis anmelder eller omtaler et produkt, jeg har fået af et firma.

Forbrugerombudsmanden har pålagt alle danske bloggere, at vi tydeligt fortæller vores læsere, når vi har skrevet et blogindlæg, hvori der anmeldes, omtales eller reklameres for et produkt, vi har fået fra et firma.

Læs mere her

Lav flotte islygter til din lille have

Lav flotte islygter til din lille have

Det er let at lave dine egne islygter – det eneste, det kræver, er vand, bøtter eller en ballon, sten og så et godt frostvejr.

Fra midt januar og hele februar er den koldeste tid i den danske vinter, og når temperaturen udenfor daler ned til under frysepunktet, er det tid til at lave islygter til din lille have.

Læs mere her

Blomsterløg og katte

Blomsterløg og katte

Det er skønt at sætte blomsterløg med spirende krokus, vintergækker og dets lige i vindueskarmen, men hvis du har en kat, så hold lige øje med, at den ikke spiser af bladene – de er nemlig giftige.

Jeg holder selv meget af at have forårsblomster i vindueskarmen i januar og februar, for det liver utroligt meget op med de spirende blomsterløg, når det er mørkt og koldt udenfor.

Læs mere her

Grønne tomater i den lille have

Grønne tomater i den lille have

I år er tomaterne i min lille have ikke blevet røde. Til gengæld har jeg en pæn portion grønne tomater, som skal bruges til hjemmelavede lækkerier.

Sommeren 2015 har ikke givet lige så meget sol og varme, som tomaterne i min have gerne ville have haft. Derfor er de ikke blevet røde, som de skulle. Og hvad gør man så?

Læs mere her

Den lille have på Instagram

Den lille have på Instagram

“Den lille have” har fået en Instagram-profil

Jeg har oprettet en Instagram-profil til min haveblog, “Den lille have”. Her lægger jeg (næsten) dagligt nye billeder på fra naturens- og årets gang i min lille have.

Læs mere her

Nyt om de to minihavevægge i min lille have

Nyt om de to minihavevægge i min lille have

Jeg har været så heldig at få lov til at afprøve og anmelde 2 minihavevægge fra Minigarden i min lille have i år.

Som du kan se i mit tidligere blogindlæg om minihavevæggene, så har jeg valgt at plante salat, spiselige morgenfruer, forskellige slags krydderurter samt jordbær i begge vægge.
Desuden har jeg sat de to minihavevægge forskellige steder i min lille have for ligesom at kunne få en fornemmelse af, om det er vigtigt med vejrforhold i forhold til at få planter til at gro deri.

Læs mere her

Find havebøger på loppemarkeder

Find havebøger på loppemarkeder

Kig efter havebøger, når du er ude på sommerens loppemarkeder – her kan du virkelig finde guld.

Man kan aldrig få for mange gode bøger, heller ikke havebøger. Og en god del af mine bedste af slagsen har jeg købt på loppemarkeder eller i genbrugsbutikker for ikke ret mange penge.

Læs mere her

Sæt krukker med blomster op i højden i din lille have

Sæt krukker med blomster op i højden i din lille have

Det er en rigtig god idé at sætte krukker med blomster op i højden i din lille have. Det ser flot ud – og så gør du noget rigtig godt for insekterne.

Når du sætter krukkerne med blomster op i højden, så er der meget mere plads “på gulvet” i din have eller på din altan, som du kan bruge til en ekstra stol eller måske et par krukker med grøntsager … eller til flere blomster. Oven i købet får noget smukt at se på flere steder, end du ellers har.

Læs mere her

Drivhus i carporten – her er min drivport

Drivhus i carporten – her er min drivport

Jeg har bygget et drivhus ud af min carport, så nu har jeg en god drivport i min lille have.

I 2013 ødelagde en sen efterårsstorm det meste af mit lille grønne drivhus, som om noget var hjertensbarnet i min lille have. I december samme år tog endnu en storm definitivt livet af drivhuset.
Og hvad gør man så, når man nu elsker at have agurker, tomater og andre sarte planter i sin lille have, og man hverken har plads eller råd til et nyt drivhus?
Man improviserer. Man laver drivhus i sin gamle carport.

Læs mere her

Om at hyppe sine kartofler

Om at hyppe sine kartofler

Husk at hyppe dine kartofler, så de ikke bliver grønne.

I år har jeg sat kartofler i en af de meget moderne kartoffelspande (sådan en med en inderspand og en yderspand), og nu har kartoflerne sat lange, grønne spirer op igennem jorden, og man kan se, at de vokser godt.

Læs mere her

Spis ude i din lille have

Spis ude i din lille have

Spis dine måltider ude i din lille have så ofte som overhovedet muligt – det er en skøn måde at bruge din have på.

Her sidst i maj synes jeg, det er fantastisk dejligt at være ude i min lille have, når solen skinner, så det nærmest virker, som om det er sommer. En af de ting, jeg holder allermest af på denne tid af året, er at spise udendørs.

Læs mere her

Minihavevægge i den lille have

Minihavevægge i den lille have

Jeg i gang med at afprøve minihavevægge i min lille have. En minihavevæg kan stå på selv en lille altan – men virker de?

Jeps, jeg har fået en ny slags bede (og lidt en form for smart havegadget) i min lille have. Der er tale om to minihavevægge, som jeg afprøver i samarbejde med Lotte Andreasen og Minigarden.

Læs mere her

Urtefryd – godt nyt til din vindueskarmshave

Urtefryd – godt nyt til din vindueskarmshave

Krydderurte-urtepotten ‘Urtefryd’ har nu haft en fast plads i min vindueskarm i lidt mere end en måned. Her er min vurdering af den.

Som du kan læse i mit første blogindlæg om ‘Urtefryd’, så købte jeg 2 persilleplanter og satte den ene i krydderurte-urtepotten fra NÄMEN

Læs mere her

Urtefryd – ny urtepotte til vindueskarmens krydderurter

Urtefryd – ny urtepotte til vindueskarmens krydderurter

Jeg har fået krydderurte-urtepotten ‘Urtefryd’, fra det danske designfirma NÄMEN, til anmeldelse på Den Lille Have-bloggen. Også denne gang vil jeg lave en “sådan synes jeg, den fungerer”-anmeldelse.

Den flotte urtepotte er af melanin, og den er designet med en forhøjning i bunden,

Læs mere her

Få ærter to gange på en sommer

Få ærter to gange på en sommer

På en god sommer som i år kan du faktisk nå at få to hold lækre ærter i din lille have

Jeg sad i går og kiggede lidt rundt på Instagram, da jeg faldt over et billede med en blomstrende ærteplante. I teksten til billedet stod der: “2. omgang ærteplanter, mon vi når det i år? :)”.

Læs mere her

Nyd at det er sensommer i din lille have

Nyd at det er sensommer i din lille have

Nu er det sensommer over det ganske land, også i min lille have – og det skal nydes!
Jeg synes, at sensommeren er en dejlig tid, for selvom det ikke længere er heeelt så varmt, som jeg godt kan lide det, så er det nu, at blomster blomstrer i stærke farver.

Læs mere her

Brandgode brændenælder

Brandgode brændenælder

I et hjørne af min lille have vokser der brændenælder. Mange haveejere ville straks fjerne dem, for brændenælder er jo ukrudt af den værste slags. Men for mig er brændenælder ikke ulidelig ukrudt, ligesom mine skvalderkål, vejbred og mælkebøtter heller ikke er det – naturens vilde planter er nemlig mere end velkommen i min lille have.

Læs mere her

Min kvadratmeterhave

Min kvadratmeterhave

Sommer og sol – og dejlig havetid. Min lille have har fået et nyt havebed, et såkaldt “kvadratmeterhave”-havebed, hvori jeg efter nøje devise fra bogen “Kvadratmeterhaven” dyrker grøntsager og spiselige blomster.

I år (2014) har jeg fået bogen “Kvadratmeterhaven”, som er skrevet af Mel Bartholomew, til anmeldelse af TURBINE forlaget.

Læs mere her

“Kvadratmeterhaven” af Mel Barholomew

“Kvadratmeterhaven” af Mel Barholomew

Jeg har været så heldig at få den dejlige havebog ”Kvadratmeterhaven” til anmeldelse af TURBINE forlaget.

Jeg gik straks i gang med at læse i bogen, da jeg modtog den, og jeg besluttede mig for, at i stedet for at anmelde den, som jeg har anmeldt et par andre havebøger her på bloggen, så ville jeg lave en ”Hvordan virker bogens idéer i praksis?”-anmeldelse.

Læs mere her

Vind “Kvadratmeterhaven” – Havebog med store idéer til den lille have

Vind “Kvadratmeterhaven” – Havebog med store idéer til den lille have

Nu kan du vinde den nye havebog "Kvadratmeterhaven" af Mel Bartholomew, som Turbine Forlaget har doneret til Den lille haves konkurrence.  

Det glæder mig meget, at kunne præsentere "Kvadratmeterhaven" som præmie her på Den lille have, for det er virkelig en havebog, der passer helt perfekt til bloggens koncept

Læs mere her

Byg et insekthotel til din lille have

Byg et insekthotel til din lille have

Det er en både sjov og nyttig idé, at bygge et insekthotel til din lille have. Det slet ikke så svært, som det måske lyder, og insekterne vil elske dig for det.  

Livet er hårdt for vores insekter
Mange danske insekter har det svært i disse år. Naturen er igennem mange år blevet reguleret efter menneskets forgodtbefindende, så det er efterhånden blevet rigtig svært at finde egnede spisesteder, ynglesteder og gode steder at overvintre for insekterne.

Læs mere her

Mal dine krukker – det liver op i din lille have

Mal dine krukker – det liver op i din lille have

Hvis du har en rest gammel maling tilovers, så brug den til at friske dine krukker op med


Med tiden kan dine krukker komme til at se lidt slidte ud efter at have stået ude i din lille have, i din gårdhave, ved dit kolonihavehus eller på din altan i al slags vejr.

Læs mere her

Urban gardening i Berlin og nye have-gadgets til den lille have

Urban gardening i Berlin og nye have-gadgets til den lille have

Vel hjemkommet fra en dejlig uge i Berlin, og sprængfyldt med ny energi, vil jeg dele et par ”lille have”/urban gardening-tips og billeder fra den tyske hovedstad med jer. 

Læs mere her

“Spirebogen” af Ulla Dietl

“Spirebogen” af Ulla Dietl

Hvilken bog kan give dig idéer til at lave havearbejde i februar måned? Det kan “Spirebogen” af Ulla Dietl. Hvad handler bogen om: Ulla Dietl forklarer selv på glimrende vis, hvorfor hun lavede Spirebogen i 1982: Ideen med Spirebogen er at give lysten til at dyrke planter videre til andre.

Læs mere her

Sæt blomsterløg i din vindueskarm i januar

Sæt blomsterløg i din vindueskarm i januar

Hold da op, hvor er der koldt i de her dage! Og hvordan skal du få afløb for dine spirende forårshavefornemmelser? Du skal såmænd bare have blomsterløg i din vindueskarm. Ligesom sidste år har jeg nu været i færd med at plante blomsterløg i potter i vindueskarmen. 

Læs mere her

“Havehuse & hyggekroge – med kreativitet, knofedt og kærlighed” af Christina Elisabeth Søgaard

“Havehuse & hyggekroge – med kreativitet, knofedt og kærlighed” af Christina Elisabeth Søgaard

Jeg vil løbende anmelde mine yndlingshavebøger her på bloggen. Bøger, som både kan være fyldte med masser af inspiration til den lille have og samtidig også være fantastiske at sidde med en kop kaffe og nyde.

Nogle af bøgerne har jeg forelsket mig i på grund af deres billeder, mens jeg har købt andre, fordi de simpelthen fortæller om havearbejde og/eller små haver på en rigtig god og relevant måde. Jeg håber, at udvalget og præsentationen af mine yndlingshavebøger kan inspirere dig. Rigtig god læselyst.

Læs mere her

Kunsten at prikle

Kunsten at prikle

Husk at omplante og prikle dine forspirede planter, før der bliver pladsproblemer i forspiringskassen.Efter at have vokset sig til en passende størrelse med kimblade og også gerne større blade, og der begynder at blive pladsproblemer i forspiringskassen, er det tid til at omplante dine små planter, som du satte til forspiring for en god måneds tid til halvanden siden.

Læs mere her

Krydderurter skal der til

Krydderurter skal der til

Så er det tid til at plante friske krydderurter i den lille have.

Nu er det tid til at friske den lille have op med fine krydderurter, og i dag var jeg på indkøb i den lokale planteskole.

Læs mere her

Den sjove og hyggelige forspiring

Den sjove og hyggelige forspiring

Prøv at forspire grøntsager, krydderurter og blomster til din lille have, det er faktisk rigtig nemt og enkelt.

Du kan forspire plantefrø på flere måder, for eksempel i din vindueskarm eller i dit drivhus, hvis du er så heldig at have sådan ét.

Læs mere her

Tid til plantefrø og forspiring i den lille have

Tid til plantefrø og forspiring i den lille have

Planteskolerne og supermarkederne bugner med alle mulige typer og mærker af plantefrø – men hvilke plantefrø skal du så købe?

Nu kan du købe alle mulige plantefrø i forretningerne og dets lige fra blomsterfrø, til drivhusplantefrø, grøntsagsplantefrø, ”børnenes have”-plantefrø m.m. Der er enormt dyre poser med plantefrø og ultra-billige plantefrø, og man kan undre sig over, at tilsyneladende ens radise-frø kan koste alt mellem 3 kr. og 35 kr., afhængigt af hvor du køber dem, og hvilket mærke du køber.

Læs mere her

Sne, drivhus og fuglemad

Sne, drivhus og fuglemad

Når der ligger sne i din lille have, er det med at komme ud og få det værste væk fra drivhustagene. Og husk nu også at sætte mad ud til fuglene.

Så blev det snevejr igen, selvom vi lige havde troet, at det skulle være forår.

Læs mere her

I dag er det forår i den lille have

I dag er det forår i den lille have

I dag, kære venner, er det forår – også i den lille have!

Lige pludselig er den der: solen skinner kraftigere end i går, himlen er mere dybblå, og så er det blevet bare lidt varmere.

Læs mere her

Brug din vinter på at få inspiration til din lille have

Brug din vinter på at få inspiration til din lille have

Vinteren er mørk og kold, og du har nok ikke meget lyst til at være ude. Men så sæt dig en vinterdag, med en kop varm kaffe og en ordentlig stak havebøger, og bliv inspireret til det kommende haveår.

Det er en super god ide at gå i gang med at få inspiration og lægger haveplaner for det kommende års haveaktiviteter, når det er vinter.

Læs mere her

Plant blomsterløg i din vindueskarm og få forårsfornemmelser

Plant blomsterløg i din vindueskarm og få forårsfornemmelser

Få det grå vintervejr til at forsvinde ved at plante blomsterløg i din vindueskarm netop nu – det er nemt, billigt og effekivt.

Lige nu er vinteren på sit højeste, og du længes garanteret efter forårets komme med sol, fuglefløjt og spirende blomsterløg i haven, ligesom jeg gør. Sneen ligger kold ude i haven, og hvad skal man dog gøre for at få bare lidt fornemmelse for forår?

Læs mere her

Lækre ovntørrede tomater

Lækre ovntørrede tomater

Hvis du står tilbage med en hel bunke små tomater fra dit drivhus, og du simpelthen ikke kan nå at få dem spist, er det en rigtig god idé at ovntørre dem.

Oventørrede tomater er noget så lækre. Så hvis din have bugner med tomater, som du ikke nå at få spist, så oventør dem, så du har tomater til senere brug.

Læs mere her

Bær-herligheder med bær fra den lille have

Bær-herligheder med bær fra den lille have

Så er hindbærrene, stikkelsbærrene og skovjordbærrene plukket og spist. Og sikker herligheder de indgik i (hvis man altså selv må sige det om egne frembringelser i køkkenet).

Eftersom min have ikke er fyldt med bærbuske, men som nævnt tidligere kun er velsignet med en enkelt eller to buske af ovenstående nævnte bærtyper, er det begrænset hvor store mængder frugt, der kan høstes.
Derfor har jeg købt små tærteforme, så jeg kan lave små men delikate frugttærter og således få det maksimale ud af bærerne i mine lille have.

Læs mere her

Guld fra min ribsbusk

Guld fra min ribsbusk

Nu er det tid, nu er ribsene på min opstammede ribsbusk røde, modne og utroligt lækre.

I går plukkede jeg så næsten alle ribsene (lod lidt blive tilbage til min mand, der bare elsker friske ribs), for jeg havde planer med dem. Der var i alt 450 g ribs på busken, ret imponerende synes jeg.

Læs mere her

Lidt havenostalgi – om at have en altanhave

Lidt havenostalgi – om at have en altanhave

I går piskede regnen ned, og jeg besluttede, at jeg ikke skulle arbejde i haven … Så i stedet for satte jeg mig foran computeren og fandt et par billeder fra min allerførste have.

I 2004 boede jeg i Aarhus. Jeg havde en fin lejlighed på 4. sal med altan, som var cirka 2 kvadratmeter. Så jeg måtte naturligvis ud at købe tre altankasser, hvori jeg blandt andet såede salat og radisser.

Læs mere her

Stakkels stikkelsbær – om stikkelsbærhvepselarver

Stakkels stikkelsbær – om stikkelsbærhvepselarver

Og her gik jeg og troede, at alting var fryd og gammen i min lille have … Men så kom jeg ud og kiggede på min stikkelsbærbusk, og så til min store rædsel dette syn, hvor stikkelsbærhvepselarver var ved at spise sig mætte i bladene på min stakkels stikkelsbærbusk.

Læs mere her

Urtehavebed – At have en lille urtehave

Urtehavebed – At have en lille urtehave

I år har jeg bygget et urtehavebed i min gårdhave.

Jeg elsker at så små frø, se dem spire, for så til sidst at kunne trække de skønneste hjemmedyrkede grøntsager op og spise dem. Det må være en af de absolut største glæder ved at have en have.

Læs mere her

Det lille drivhus

Det lille drivhus

Jeg har fået en af mine helt store havedrømme opfyldt i år, nemlig et lille drivhus, der passer perfekt til min lille have.

Jeg har nemlig været så heldig, at få et lille, grønt drivhus i fødselsdagsgave af gode venner. De havde selv anskaffet sig et, der var meget større.
Men mit drivhus er pragtfuldt, og det passer helt perfekt til mig og min lille have.

Læs mere her

Krukkede frugtbuske – plant frugtbuske i krukker

Krukkede frugtbuske – plant frugtbuske i krukker

Det er en rigtig god idé at have frugtbuske i krukker i din lille have – det er nærmest et must.

Jeg har i efterhånden en del år haft stor succes med at have ribs, solbær og stikkelsbær i store krukker.
Jeg købte først opstammede ribs og stikkelsbærbuske, altså frugtbuske der lignede små træer.
De stod (og står stadig) rigtig godt og giver begge godt med frugt.

Læs mere her

Dyrk løg i krukker i din lille have

Dyrk løg i krukker i din lille have

I 2012 eksperimenterede jeg med at have løg i krukker i min lille have. Det var en spændende udfordring.

Ca. d. 25. april satte jeg ti skalotteløg i to store, firkantede plastic-krukker, med fem i hver. Først satte jeg krukkerne ind i drivhuset, så løgene ikke tog skade af eventuel nattefrost. Der er nu syv fine spirer i krukkerne – mon ikke de tre sidste også dukker op?

Læs mere her