Vinter i kvadratmeterhaven

Nu er det december måned og koldt, selvom det ikke er blevet rigtig vinter endnu i år. Men i mit kvadratmeterhavebed er der stadig godt med liv.

Jeg er opvokset på landet, og den gamle kone, der boede på en af nabogårdene havde en stor og flot urtehave, som hun holdt minutiøst. Og som den gamle bondekone, hun var, havde hun selvfølgelig plantet alle de velkendte og robuste grøntsager, som hørte sig til en gammel, dansk urtehave.
Blandt andet havde hun grønkål og porrer i urtehaven, og selvom frosten bed i kinderne, så kunne jeg beundre de strunke grønkålsstokke og porrer, når jeg cyklede forbi hendes have. Det er nemlig 2 slags grøntsager, som man kan have i sin have om vinteren.

Så det skulle jeg selvfølgelig have i min kvadratmeterhave i år!

D. 23. juli var de sidste af årets ærter fra min kvadratmeterhave blevet spist, og det var tid til at gøde og plante nye planter i de rum, hvor ærteplanterne havde vokset, præcis som bogen “Kvadratmeterhaven” foreslår – (se mere her: /kvadratmeterhaven-af-mel-barholomew/).

Jeg havde købt bakker med grønkål, porrer og blegselleri i starten af sommeren, og i første omgang blev de plantet over i store krukker, indtil der blev plads og tid til, at de skulle over og vokse i kvadratmeterhavebedet.
Og d. 23. juli blev det så tid til, at porrerne kunne komme på plads.

Det tog noget længere tid, før der blev plads til grønkålsplanterne. Grønkål er en grøntsag, som kan være lidt besværlig at have i sin have, for der er mange dyr, der (ganske lige som jeg) elsker den. Så igen i år var jeg plaget af sommerfuglelarver og efterfølgende bladlus, så det var nogle lidt afpillede og medtagede planter, jeg kunne plante ved siden af porrerne og de tilbageværende rødbeder i min kvadratmeterhave 10. oktober – og jeg var ret spændt på, om de kunne klare mosten.

Det kunne de! Her næsten midt i december står grønkålen flot i haven, og den er blevet godt busket og dejlig. Ligeledes kan jeg gå ud og høste porrer, når jeg skal bruge et par stykker i køkkenet.

Jeg synes virkelig, at det er optimal brug af sin urtehave, når man kan om vinteren kan gå ud og høste friske grøntsager – tænk sig, at man sådan kan have grøntsager i sin have året rundt! Det er da fantastisk!
Del med dine venner:

Tags: , , , ,

Trackback from your site.

Maria Erica Jensen

Haveentusiast, med stor forkærlighed for små haver. Jeg bliver meget inspireret af små, lokale haver, når jeg rejser rundt i verden. Og så kan jeg rigtig godt lide genbrug, personlighed og innovative idéer, når jeg lægger haveplaner.
Den lille have

Den lille have

Havebloggen, hvor du kan finde gode tips og idéer til din egen lille have.
“Den lille have” er en haveblog skabt og skrevet af mig, Maria Erica Jensen. Alle billederne, du ser på bloggen, er taget i min egen lille have, hvor også tipsene og idéerne er opstået og afprøvet.

Jeg håber, at jeg kan inspirere dig med mine blogindlæg, og hvis du endnu ikke selv har en lille have, så må du endelig ikke tøve med at kaste dig ud i det, og det uanset om du har en altan, en gårdhave, en kolonihave eller “blot” en lille vindueskarm – havelivet er for alle, selv for dig, der bor i den mindste lejlighed midt i byen.

Del med dine venner: