Vintergækker – hvad er det?

Det er sidst i marts, og vintergækkerne er på deres højeste. De står med deres smukke, hvide blomster og nikker i den første forårsbrise. Jeg kan tælle hele tre forskellige slags vintergækker i den lille have – eller hvordan er det nu, det er … Er de alle sammen vintergækker?

Nej, de er ikke alle sammen vintergækker, der har nemlig sneget sig en dorothealilje med i regnskabet.

Godt nok er der en hel del forskellige vintergæk-arter, men dorothealiljen, som står i mange danske haver, ligesom vintergækkerne gør, er ikke en af dem.

Hvordan kan du kende forskel på vintergækker og dorothealiljer?
På billedet til venstre er den første blomst fra venstre en dobbelt vintergæk, den i midten er en almidelig vintergæk, og endelig har vi dorothealiljen til højre.

Vintergækkerne blomstrer fra februar og til engang i april, mens dorothealiljerne er lidt senere på den og først klar engang i marts, men de slutter også engang i april.

Vintergækkerne har i følge eksperterne tre kronblade (kronblade: De yderste hvide blomster-blade. Oftest har vintergækkerne nok kun tre kronblade, men som du kan se på billedet, så har min dobbelte vintergæk hele fire kronblade – man skal ikke altid tage naturen så bogstaveligt), mens dorothealiljernes kronblade sidder helt tæt sammen og ligner en klokke.

Vintergækkernes kronblade er helt hvide, mens der er små, lysegrønne prikker på det nederste af kronbladene hos dorothealiljerne.

Og har du en god næse, så kan du dufte forskel på de to fine blomster. Vintergækkerne har en fin, meget ren duft, mens dorothealiljerne dufter en anelse mere parfumeret. Ingen af dem dufter særligt kraftigt, så du skal have næsen helt ned til blomsten, hvis du skal fange deres duft.

Nu kan du gå ud i solskinnet og se, om du kan finde både vintergækker og dorothealiljer. Og hvis du skynder dig, så kan du lige nå at klippe et gækkebrev og komme en vintergæk med i kuverten – det er jo vintergækkerne og ikke dorothealiljerne, der traditionelt sendes med gækkebreve.
Del med dine venner:

Tags: ,

Trackback from your site.

Maria Erica Jensen

Haveentusiast, med stor forkærlighed for små haver. Jeg bliver meget inspireret af små, lokale haver, når jeg rejser rundt i verden. Og så kan jeg rigtig godt lide genbrug, personlighed og innovative idéer, når jeg lægger haveplaner.
Den lille have

Den lille have

Havebloggen, hvor du kan finde gode tips og idéer til din egen lille have.
“Den lille have” er en haveblog skabt og skrevet af mig, Maria Erica Jensen. Alle billederne, du ser på bloggen, er taget i min egen lille have, hvor også tipsene og idéerne er opstået og afprøvet.

Jeg håber, at jeg kan inspirere dig med mine blogindlæg, og hvis du endnu ikke selv har en lille have, så må du endelig ikke tøve med at kaste dig ud i det, og det uanset om du har en altan, en gårdhave, en kolonihave eller “blot” en lille vindueskarm – havelivet er for alle, selv for dig, der bor i den mindste lejlighed midt i byen.

Del med dine venner: